The LiFe!

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
Saya bercita-cita nak jadi model | Suka shopping | Setia kalau bercinta | kuat berangan | sukakan lawak | saya jenis yang tak suka lewat | saya jenis manja | Saya payah nak lupa org! Nice to know You =)

Thursday, 4 July 2013

Nota terakhir.. penyesalan yang tak berkesudahan..Maafkan diriku !

          Assalamualaikum, sbb lama sgt dah xmnulis dalm blog so disini sy rasa sy nk repost balik apa yg dah di post oleh kwan @ sng ckap kak agkat sy laa.. dia mmg baik.. so dsbabkan kes sy yg bru2 ni sgt mnduka cita kan sy, jdi smalm sy pon buka la note2 si akak sy ni, n then trnmpk note lama dia ni.. so sy pon amek laa bace balik.. dan bile bace sgt laa sedih.. sy pon mnusia..mmg sy llaki, tp hati sy ttp manusia. sedih mnitis kmbali air mata yg baru shaja nk kering..kehilangan seseorg yg brmkna dalam hidup kita bleh buat kita gila..actually.. sy dah bape mnggu xg klass..klau pg pon skip2 bkan nk tnjuk frust ke protes, tp hati ni mmg xbleh.. ble jlan je tgk ni trgat.. tgk tu tringat, ya allah.. mmg nk sebak smua ade.. xtipu laa.. jdi xnk byk cakp.. korg ikuti laa kisah benar seorg prempuan bernama maisarah yg dah lalui masa gelapnya.. moga ini jdi pengajaran.. check it out!


Bismillahirrahmanirrahim..

           Mai tulis ni sbb mai rasa yg mai byak slah kat awak.mai tjaga tiap malam mai menangis.mai doa,tp hati mai msih belum tenang. Mai sedih atas apa yg berlaku mai menyesal,mai xtau apa lg yg mampu mai buat.Mai xdpat keredhaan dan kmaafan.mai yg berslah.mai hasilkan ni utk org lain buat pgajaran..mai mmg myesal sgt3.tp apa yg mai boleh buat.. mai menangis hari2 utk smua slah2 mai.Mai sbnarnye mmg xleh lupekan pon mslah nie.tp sbbkan kawan mai sekrang pula dalam kesakitan macam ni mai jdi lebih serba salah walaupun itu bkan awak.Mai trigat smuanya! kesalahn dengan org yg masih hdup xsame..ksalahn dengan org yg dah xde dalm dunia ni..mmg buat kita xsenang hati dan resah gelisah..kalau kita sakitkan hati org,sgaja nak marah2,nak amek ksempatan sebab kita tau yg dia xkan tgglkan kita..JANGAN..sebab mai dah rasa.ni bukanlah cerita fiksyen yg direka.semuanya ada dalm diary hati wanita bernama maisarah.

  Si Dia..

          Semuanya bermula bbrapa thun lpas,tahun 2010.wktu tu mai masih lg kat UIA.Waktu tu umur mai 19 tahun.mai masih bdak2 lg kan..bru sgt kenal dunia nie. Mai baru je putus ngn ex mai waktu tu.hdup mai tension sangat. Mai dalam ketrpaksaan smbung ke sini.mai sengsara sangat.

         Then mai jalani hidup mai kat sni mcm xda apa2 yg berlaku walaupon dalam hati mai gelisah sbb masih mrindui si dia.tp dari celah2 itu awak (Amir) muncul.Awak yg muka heppy go lucky tu mmg sgat innocent dan mnjengkelkan mai tiap kali awak muncul depan Mai.mai actually dah tawar hati dan xsuke nak amek tahu sal org lain.so tiap kali mai nmpak awk,mai lari (maaf).mai mmg bnci dan xnak ade pape ngn ssape dah. Tp saban hari awak kacau mai jgk!

         Awak mula dgn mnta nbe mai kat kwan2 mai.mai mmg xske bab2 passing nbe ni.hbis smua kwan2 kne marah dgn mai sbb awak (maaf lg..).awak mmg xtahu malu. Semua yg awak buat utk mai, mmg mai xska.waktu tu mai bkn bajet HOT.tp mai mmg xske dan bnci.awak xtahu lgsg yg mai mmg bnci semua tu.tp awak mmg xtahu ptus asa.
                                                              
 The heart of an iron..

          Pendek cerite,dah tiap2 hari awak mcg mai dan 1 pon xpnah mai blas.tp lme klamaan hati mai pon jdi lmbut.Mai tergerak la nk tnye kawan psal awak.knpa awak heppy sgt?knpa awak xknal ptus asa? Then dri siasatan tu la. Mai tahu yg awk ni senior sbnrnye.. (Maaf xtahu..).akak2 kat blik ckap,mai org prtama yg dia pernah kacau.pastu mai pon tanye la lbih lanjut..mengalir airmata mai kat citu jgk..akak2 ckap awak ade pnyakit,awak dah lme kat stu sbb kdg2 dan hmpir tiap2 kali exam atau test awak skit dan xdpat hdir.awak perform dlam klas,tp kdg2 awak jdi stress2,awk pengsan.itu yg lectrer smua syg awak,walaupon awak mcm tu.awak baik dgn semua org.awak repeat subjek walaupun awak sgt pndai.itu kisah awak rupanya..hmm. waktu tu umur awk dah 23 tahun.mai xtahu apa2 lg sbb dorg pun xknal sgt awak.

        Rasa simpati tu hadir dan bile ade 1 mcg masuk diatas skrin hfon mai tertlis “ 1 new message from “Amir giler” ucapkan “goodnite awak! tdur baik2 sy bcakan doa utk awak ye..tdow baik2 taw.” Dan sy pon blasla “xpyah nk gedik..pegila tdur.” Tu la first time mai reply msej awak.dan mai trus silent phne dan tdur.Esoknye ade ttlis kat phone..“95 misscalled, 25 new message.”mai trus syum dan ckap.. amir awak mmg gile..

           Slpas je mai blas msej awak mlm tu awak makin slalu kcau mai.awak hntar bunga,awak tulis surat,awak bg coklat,awak blnja kwan2 mai,awak tman mai blik,awak tggu mai abes klas,awak buat everything utk mai. (kwan2 slalu usik mai yg awak ni kolot..hehe sbb ske buat bnde lame.)

         Pagi tu mai jalan2 dgn kwan2..ttbe mai nmpak awak,mai trus larikan dri sbb mai takut sgt dgn awak sbnarnye.tp awak kjar mai smpai dpat.kawan2 mai pun tah hilang kemana.mai penat, pstu mai pg dduk di meja.then wktu tu first kta bedpan.awak mmg brni gile sbb kat situ jgk awak propose sy utk jdi isteri awak..siap cdeo call lg dgn mak dan ayah awak.Awak ade rupe,ade harta,ade ilmu,tp mai xsedia apa2,mai  malu mai tepis tangan awak dan cincin tu jatuh.(Mai minta maaf sgt33..! ) semua yg ada pndag awak. Mai lari tgglkan awak.

           Lepas pada tu mai menangis lagi.mai sedih atas apa yg mai dah buat kat awak.semua kwan2 pujuk mai utuk minta maaf kat awak balik. Mai takut,dan mai ego sebenarnye.mai buat xtahu je.mai terus tidur.esoknye macam biasa awak masih kacau mai macam biasa.

Mai ase bsalah,tp pade masa yg same mai dah makin lembut hati sbenarnye.so mai just layan2 mcm tu la.tp mai mmg xde niat lgsung nak kapel ke ape.tiap pagi awak belikan mai mkanan dan hantar mai ke klas,then balik awak ambik mai,awak text mai dalm klas,awak hntarkan makan kat mai mlm2,text malm2,awak ni mmg xreti bhasa dan pelik sgt..tp mai xpenah pdulikan semua tu..mai ttap jauhkan dri dari awak sbb mai mmg xnak ade kaitan dengan mna2 lelaki lagi. Kenangan lepas dah byak mngajar mai.ex mai kawal hdup mai,hbiskan duit mai,kwal dgn spa mai kwan,marah2 mai,pkul mai,hack fb maid an sebarkan gmbar2 mai,malukan mai depan kawan2,mai macam ptung utk dia.sekarang mai cume nk awak pham yg mai mmg dah xmahukan sape2 dah.

                                                Keinsafan adalah satu permulaan..

        25 mac 12..awak msuk wad sebab penyakit awak.mulalah heboh kat kawan2 mai.Semua sruh mai pergi tgk awak sbb dorg ckap mai dah “gunakan” awak tp ble awak skit mai xnak pergi tgk. Sedih mai org pkir mcm tue.tp ptg tu mai curi2 jgk time pergi sorg2 tgk awak kat hospital.mai just tgk dri luar.tp sbb xgamak.mai masuk jgak dalm.mai tgk awak trbaring diam.mata awak pejam.tu first time awak diam depan mai..mai pndg wajah awak yg pucat tu,ni lah wajah yg slalu tabah dan sabar tiap kali mai lukakan hati dan malukan awak.mai lihat tgan awak luka2,ni lah tgan yg slalu tlong mai agkat barang2,belikan mkannan..mai tgk kaki awak kasar,ade ksan bgkak,ni lah kesan waktu awak tlong mai tolak motor mai yg pncit ke kedai.Mai rasa bersalah mai dtg mlawat,mai xbawak ape2 pon..mai tebalkan muka mntak sebiji apple kat bilik sblah sbb xada sesape yg dtg melawat awak atau bwakan makanan utk awak..mai kupaskan utk awak dan letak kat atas meja.mai trus balik dgn air bercucuran di mata..

       Balik je dari hospital mai terus buat mcm balik kelas. Bile diorang tanye,mai ckap mai xpegi tgk pon dan xingin nk tgk pon. (Bodoh dan egonye mai! ). Semua org marahkan mai dan xnak bercakap dengan mai. Mai serba salah dengan semua. Mai ego sgt.. xlame lpas tu awak mula kacau mai blik. Mai xtanya khbar awak pon,mai sja xnak tnya sbb tah la.ego mai tinggi sgt.tapi awak tetap sbar dan melayan Mai mcm biasa.Mai bersyukur dan mulai percaya yg awak mmg beza dari ex mai..

                                                             Sinar baru Untukmu..

       Bdak2 bilik dah seminggu xtegur mai. Akhirnya mai mengalah.. mai minta maaf dengan dorg semua. Kemudian barulah semua macam biasa. Mai minta pendapat dorg tntg awak.. semuanya sokong mai. Tapi just mai takut..mai still dengan pendrian mai.No man after him. Hmm tu la degilnye mai..

Hari berganti hari,bulan bertemu bulan,awak tetap dengan cara awak yg xkenal erti putus asa.dan akhirnya sy setuju utk berkawan dengan awak,tp dengan berbagai syarat yg lagsung xmunasabah langsung.tujuan nye nak ssahkan awak dan skitkan hati awak,tp awak trima dengan redha. Mai mmg xfaham kenapa.then lepas tu kita pun berkawan.

        Hari2 kita slalu kluar dan study sme2,mai ajak kawan sbb nak awak happy dan xfkirkan masalah awak langsung.jdi ble dah lame2 awak pun ceritakan masalah awak kat mai.terkjut dan luluh hati mai dengar apa yg awak sedang harungi skrg.awak bg sy bace segala rekod doctor,awak bawak mai jumpe parent awak.Mai jadi serba slah..bile mai sakit sket pon awak mmg rsau serisaunya,sedangkan awak yg selama ni sakit mai buat xnampak.tu la mai.egois! balik tu mai minta nasihat dari kawan2 mcm mana nak buat semua nie?dorg cakap teman je la awak mcam biasa dan jangan ungkit ape2 depan awak.mai pun buat la mcm biasa,mai ikut awak pergi makan dan study mcm biasa. Xlama lepas tu awak makin baik. Mai cube pkir knape,rupanya awak kurang stress dan xbuat keje berat. dlu waktu awak pengsan sbb kwan2 awak slalu sruh awak buat keje dorg, awak slalu letih sbb buatkan assignment dorg, awak slalu penat sbb slalu tlong semua bnde utk mai...tp ble awak dah rapat dgn mai,kwan2 dah xbuli awak lg sbb dorg igt mai awek awak.lpas tu semua keje2 kita buat brsama jdi mkin ringan apa yg awak lalui.awak makin sihat dan jga ksihtan lpas mai layan awak baik2,tp waktu tu mai ttap xaggap awak spe2 pon. (Maaf sgt33..)

       Dah 3 tahun kita kwan.mai dah 21 die dah 24..awak pun dah tamat stdy dah..mai xpenah nak tnya ape keadaan awak.tp mai nmpak awak mcm makin sihat.mai biarkan saja.mai mlas nak ambil berat.(Tapi mai risau sangat sbnarnya) ..awak slalu call mai dan kita msej je lpas tue.walaupun kita dah lama msej dan kita makin rapat,tp mcam biasa mai tetap ego dan xnak mngaku dan truskan hbngan kita mcm tu je walaupun dh bayak kali awak tanya.

       Xlama lpas tu, time cuti mai keje la.awak yg waktu tu yg dah makin cihat slalu dtg hantar dan jmput mai.1 hari ttbe phone mai brbunyi,mai lihat ada msej dri “My Hubby..” (dah tukar..just xnak mgaku..) awak cakp yg awak nk kawen dengan mai. Trkjut mai! Mai ase mcam nk rebah.tp sbenarnya mai heppy sgt. Dlam xsmpai 5 minit 1 department mai tahu mai nk kawen. Mai punye happy hebahkan.. Mai tahu ibu ngn ayah mai mmg dah stuju. Bab duit xjdi maslah sbb kmi dua2 dri kluarga senang.Cuma trpulang pd mai je.. Tp sbb ego, mai just taip kat awak. “sorry sy xberminat..bubye.” haa tu la mai..hmmm (teruknye mai..).apa yg awak reply waktu tu “ye..baik la..sy akan tetap tggu awak wahai maisarah marlissa binti Haji Al amin..”

                                                  Saat Terakhir..Mimpi yg xsempurna

            Bbrapa minit lepas tu mai dapat paggilan dri adik awak..die cakap awak excident.mai just buat xtahu sbb igt awak nk tipu mai.mai igat lepas abis keje nk kejutkan awak dengan nk ckap sy trime.. tp selang bbrapa minit lpas tu ayah awak pulak tlefon mai.ckap awak dah xda lagi kat dunia ni.awak excdent dgn ibu awak swaktu nak dtg jumpa mai td.Ayah awak cakap awak dan ibu kluar utk pilih cincin dan nak trus pergi ambil mai kat tempat keje.

         Makanan semua dah terhidang dimeja.sepupu dan sahabat dah menunggu di rumah awak mnnti kepulangan awak bersama mai..tp akhirnya majis yg penuh meriah utk menyambut mai jdi majlis yg pengebumian yg penuh tangisan. Apalah yg telah mai lakukan?kenapa semua ni terjadi?apa yg dah mai buat ni?trlepas hfon jatuh ke lantai,mai pun rebah dan xsdarkan dri lagi..

              Xlma lpas tu mai tjga dan trus mgajak ibu dan ayah pergi kerumah awak.keadaan drumah awak suram sgt.semua yg dtang sedih atas pemegian seorang yg sgt baik dan penyayang seperti awak ni.mai pergi dan pndang awak,wajah awak diam dan kaku.pucat.ni lah kali kedua mai tengok awak diam depan mai.dan inilah kali terakhir mai dapat lihat wajah awak..mai rsa mcm xpecaya semua ini berlaku.slepas awak cuba slmatkan dri awak dri penyakit awak,kini awak excident pula.mmg slah mai..kalau lah mai xego,awak xkan patah balik,dan excident ni xkan berlaku! Hmmmmm! Mai yang bersalah.. Mai bkan org baik,Mai lalai,Mai Cuai,Mai sbuk dgan kerja,Stdy.. Mai xpenah nak amek tahu pasal awak. mai buat xtahu je bile awak ambil berat sal mai.Skrg awak dah xde buat slamanya.Moga awak aman di Sana.Mai menyesal sgt xjga awak baik2. Mai xsempat pun katakan yang “mai sayangkan awak.” Mai nak cakap yg mai stuju nak kahwin.mai nak jdi isteri awak.mai nak jage awak.mai nak awak sihat.mai nak jdi isteri yg baik.mai nak ubah perangai…mai menyesal.tp.. Awak dah xda..

               Sbenarnya mai ada byk bnde nak ckap kat awak.. igt x waktu awak kat hospital tu? Mai kluar dan mai belikan buah buahan untuk awak.mai dah kupaskan dan mai nak bawak utk awak,tp sbb mai takut awak terjga waktu mai pergi, mai xnk bg. pastu Igt x awak tolak motor mai tu? Knpa mai biar awak tolak moto mai sorg2? Sbb mai malu.mai xnak jalan dgan awak.pdhal lpas tu mai mnyesal mai masakkan utuk awak bubur,tp sbb pg tu mai dah marah awak.mai buang je bubur tu.(egonye mai) waktu awak kene malukan lpas mai buang cincin tu,mai sbenarnye mai ade buat surat utk awak smpai 5 page sbb mai nak mnta maaf mcm2.mai nk bg awak tahu yg mai dah mulai sukai awak dan nak minta maaf.tp sbb ego lg mai just selitkan surat tu kat buku awak.tp msti awak xbce sbb xde respon pape. (bodonya mai..). pastu ade org ejek awak cakap yang mai just main2kan prsaan awak.waktu tu mai pon ade..mai patutnye ckap yg mai “sayang awak betul2” waktu tu..tp sbb mai malu nak mengaku mai. Ckap tidak.. haritu awak diejek mcm2.kesian awak..(egonye mai..) Mai biarkan awak dicaci macam2,tapi awak masih senyum dan diam..waktu spatutnya mai pertahankan awak,jaga awak.mai mmang xguna kan..

     Jadi kat sini mai nk tulis ni dan nak minta maaf kat awak sangat. Mmag la jodoh di tangan Nya dan mai redha,tp atleast mai myesal sbb awak pergi pon dalam keadaan mai banyak buat salah. Mai xsalah kan ketentuan,Mai salah kan diri Mai.Mai nak adik2,akak,abg wak bace baru la dorg tahu dan slahkan mai.mai dah xnak hdup mcm nie.mai xtenteram.Mai rela kalau dorg nak marah mai ke ape..mai xboleh buat ape dah..memang slah mai. Mai nak ckap yg sy Maisarah Marlissa Binti Haji Al Amin sangat2 mencintai awak Amir Hamzah bin Amiruddin.Maafkanlah bagi pihak saya kalau ada ayah,abg,kakak,adik nya yang baca nota nie.. moga kamu ditempatkan dalam golongan beriman.aminn..


-Lyssa.                                Wednesday                  1 ogos 2012.              4.00 am

No comments:

Post a Comment